ABSINT - MUZIEK VAN ERIK SATIE - vertolkt door Gea Passies en Johanan Havinga

De componist Erik Satie stond centraal tijdens dit concert in de Nicolaaskerk. Voor de pauze werden Satie en zijn werk geïntroduceerd, na de pauze was er een film, waarbij pianist Johanan Havinga de film muzikaal ondersteunde met uiteraard composities van Satie en Gea Passies het verhaal vertelde.

De muziek van Satie (1866) is tegenwoordig bij een groot publiek bekend. De Trois Gymnopédies voor piano klinken voor veel mensen al bij de eerste noten vertrouwd.

Veel minder bekend is dat Satie ook opera´s schreef, balletten en vocale muziek. De eenvoudige compositiestijl van Satie week nogal af van wat in die tijd gebruikelijk was en het publiek kon destijds zijn muziek niet appreciëren. De vertolkingen van Passies (zang) en Havinga (piano) konden op veel waardering van de toehoorders rekenen. Het levensverhaal van Satie werd verteld, afgewisseld met liederen. Zo ontstond een prachtig beeld van een gekwelde componist die een veelheid aan mooie werken heeft nagelaten. Het zijn werken die gekenmerkt worden door een heldere, eenstemmige melodielijn. De begeleidende akkoorden en harmonieën zijn volstrekt onvoorspelbaar. De composities zijn ritmisch erg vrij, vaak ontbreken zelfs de maatstrepen. Desondanks zetten Passies en Havinga de muziek uitermate gevoelig maar ook strak neer. Daar waar de pianist niet alleen een begeleiding had, maar ook de melodielijn van de zangeres volgde, gebeurde dit haarscherp, al merkte Havinga nadien op, dat dat, juist door de akoestiek van de kerk behoorlijk lastig was. Na de pauze zag het publiek een film van het gedramatiseerde en gedanste liefdesverhaal van Satie met de schilderes Suzanne Valadon, uitgevoerd door Cirque du Soleil. De begeleidende teksten en de muziek werden ter plekke ingevuld door Passies en Havinga. De film werd, zeer verrassend, geprojecteerd op het gewelf van het koor van de kerk, wat een bijzonder ruimtelijk effect gaf en wat het publiek helemaal meezoog in het verhaal. Dat in de film zelf een hele scene lang iemand langs het plafond bewoog, maakte de projectie nog indringender. Na afloop was er voor alle bezoekers een glaasje absint.

 

terug naar overzicht