Dood en begraven in Oldenzijl door Teun Juk
Dit prachtige boekwerk over de graven op het kerkhof van de Nicolaaskerk in Oldenzijl is geschreven door Teun Juk!

Het boek kost € 10,-- (excl. verzendkosten). Het is te bestellen via https://uitgavennoordgroningen.nl
Ook is het boek verkrijgbaar in de Nicolaaskerk te Oldenzijl, Oldenzijlsterweg 4, 9986 XM Oldenzijl (De kerk is alle dagen geopend.)


Dood en begraven in Oldenzijl, geschreven door Teun Juk

In 96 pagina’s vertelt Teun Juk over de boeiende geschiedenis van circa 800 jaar begraven op het kerkhof van de Nicolaaskerk te Oldenzijl. Deze kerk werd omstreeks 1225 gebouwd op een wierde. Eeuwenlang zijn de inwoners van Oldenzijl op het kerkhof rondom de kerk begraven. In 1954 werd de aangrenzende algemene begraafplaats in gebruik genomen.

De auteur begint zijn verhaal met het begraven rond de kerk. Daarna komt het begraven als burenplicht aan de orde. Vervolgens de geschiedenis van de begrafenisvereniging Oldenzijl in de jaren 1905-1974. Na een beschrijving van het kerkhof en de begraafplaats volgen overzichten van graven op het oude kerkhof en op de algemene begraafplaats. Het boek heeft drie bijlagen en eindigt met een overzicht van de gebruikte literatuur en de eindnoten.

Teun Juk: “De dood hoort bij het leven. Het is de taak van de levenden hun doden te begraven. Bij de dood hoor de kleur zwart als teken van rouw. Zolang we herinnerd worden, leven we voort. De mens is een voorbijganger in de tijd. Door het boek wordt de dood weer bij het leven betrokken. In die zin is het boek een herinnering aan dierbaren die ons zijn voorgegaan."