Even leek de succesvolle Muzikale Fietsroute op het Hogeland met het lustrum twee jaar geleden ook zijn laatste editie te hebben gehad. Maar dat ging Rob en Marjan Ruitenberg, ook de drijvende krachten achter het tweejaarlijkse Quiltfestival Noord-Groningen aan het hart. Zij sprongen erin en samen met Suzan Herweijer, organisator van het eerste uur, Anneke Moreel, die ook al langer meedeed en nieuwe kracht Henk-Doeke Odinga wordt er nu toch weer een fietsroute vol muziek georganiseerd. Deze keer op zondag 11 juni. Rob Ruitenberg en Henk-Doeke Odinga vertellen erover.
De Muzikale Fietsroute startte in 2009, op initiatief van Ton van den Hout van de Nicolaaskerk in Oldenzijl en Suzan Herweijer van de Rottummer kerk. Een zondag lang ieder uur kleine concertjes in een historische kerk. Bezoekers fietsen van de één naar de andere locatie om te luisteren. Drie jaar op rij volgden. In 2010 werd ook voor het eerst het Quiltfestival Noord-Groningen georganiseerd. Eveneens in diverse kerken, maar daarnaast ook nog op veel andere locaties. Het festival was een enorm succes. Dat was het moment waarop besloten werd om de fietsroute niet meer jaarlijks maar, net als de intentie was met het quiltfestival, eens per twee jaar te organiseren, zodat beide evenementen elkaar zouden afwisselen. Dus was er in 2011 een fietsroute, in 2012 een quiltfestival en zo door. Tot na het lustrum in 2015 het doek voor de fietsroute zou gaan vallen. Ruitenberg: „Toen Marjan en ik daarvan hoorden, vonden we dat zó zonde. Het was zo’n mooie combinatie: het ene jaar het Quiltfestival en het andere jaar de Muzikale Fietsroute. Beide voor een deel met dezelfde elementen: de kerken, het landschap en muziek. Het zou heel jammer zijn om de fietsroute teloor te laten gaan, er zijn al té veel dingen die ophouden te bestaan. Wij hebben toen aangeboden om mee te helpen. In december 2016 hebben we een gesprek gehad en met elkaar besloten om de fietsroute toch opnieuw te gaan organiseren. De taken, zoals het regelen van de locaties en de musici en het binnenhalen van sponsorgelden, werden verdeeld en er kwam een aparte website. Verder zochten we versterking en die werd gevonden in de persoon van Henk-Doeke.” Omdat de organisatie pas in december weer op gang kwam, was het allemaal kort dag. Voor het vinden van sponsoren scheelde het enorm dat Ruitenberg voor het Quiltfestival vaker met dit bijltje heeft gehakt. Naast allerlei andere sponsoren heeft de Muzikale Fietsroute opnieuw veel medewerking gekregen van de gemeente Eemsmond en van het Loket Leefbaarheid. „Dit is natuurlijk ook bij uitstek een activiteit die een bijdrage levert aan de leefbaarheid. Het is voor de omgeving, voor de kerken, voor de dorpshuizen, voor de dorpelingen, voor iedereen en breed gedragen. Hoe leefbaar wil je het hebben?”, lacht Ruitenberg. Ook is het gelukt om wederom een mooi programma samen te stellen. „Qua keuze van musici hebben we goed gekeken naar het geheel”, vertelt Odinga. „Er was eerder vrij veel zang in de wat meer populaire hoek en naar ons idee kon er wel wat meer klassiek in het programma. We hebben ook goed gekeken naar het niveau van de musici. En zo hebben we een uitgebalanceerd, gevarieerd en ook kwalitatief goed programma kunnen samenstellen, dat een breed publiek zal aanspreken. Vrijblijvend en laagdrempelig, voor jong en oud.”
In de kerk van Rottum, op de plek waar eeuwenlang de kloosterkerk en de Benedictijner abdij Sint Juliana stonden, wordt opgetreden door Gray Tones. Met gitaar, zang en percussie spelen ze muziek in de stijl van de top-100 met uitstapjes naar meer klassieke nummers. In De Sint Nicolaaskerk van Oosternieland treft de bezoeker onder de prachtige koepelgewelven het trio Jonker, Tijssen en Vennik met muziek uit de Balkan en de middeleeuwen. De Mariakerk in Uithuizermeeden met de opvallende wit-blauwe toren biedt onderdak aan Regina Forte, een kwartet van twee violen, altviool en cello. Zij spelen muziek uit alle klassieke periodes van barok tot de hedendaagse Pärt. In de Doopsgezinde Kerk Uithuizen (ook ‘vermaning’ genoemd) treedt een drietal op met een toepasselijk naam: Trio Vermaning. Ze brengen liederen voor sopraan, basbariton en piano, van Mozart tot Poulenc. De Jacobikerk, eveneens in Uithuizen, is het decor van Another Jig will do, een maar liefst achtkoppige Groningse folkband. In de fraai bepleisterde gele Sint Georgiuskerk van Stitswerd biedt plak aan Mathilde van Wijnen die als specialisatie instrumenten uit de baroktijd heeft. De route kent nog een tweede Nicolaaskerk, maar dan zonder ‘sint’ ervoor: in Oldenzijl. Deze dertiende-eeuwse kerk biedt onderdak aan Trio Mare, waarin ook medeorganisator Odinga speelt. Dat trio richt zich met zang, fluiten en piano op het uitvoeren van eigen composities en improvisaties op teksten van Nederlandse dichters. In de kerk van Zandeweer komt men binnen door het koor. Daar kan men het Van Hijck a- capellakwintet horen met een uiteenlopend repertoire. In de Petrus en Pauluskerk in Usquert speelt de akoestische prog-rockformatie Marjoram. Melancholisch, stevig en vol emotie. In Kantens werd in voorgaande jaren het orgel bespeeld. Deze keer strijkt het Warffums Mannenkoor er neer. Alle optredens beginnen steeds op ieder heel uur. Het eerste om 11.00 uur, het laatste om 16.00 uur. De concertjes duren elke keer twintig minuten waarna er tijd is om weer naar de volgende locatie te fietsen. Het is ook mogelijk om de route met de auto te doen, of om fiets en auto te combineren. Prettig voor wie minder mobiel is of als het weer wat slechter is. Onderweg zijn er diverse plekken waar men iets kan eten en/of drinken, zoals in de dorpshuizen van Oldenzijl en Kantens, in Uithuizen bij de Menkemaborg, in Usquert in ‘Het Gemeentehuis’ en in de Doopsgezinde Kerk in Uithuizen, één van de deelnemende kerken. In totaal zijn er tien locaties waar muziek gemaakt wordt. Wie even rekent, ziet dat het onmogelijk is alle tien concerten bij te wonen. Dat hoeft ook niet. Het programma is zeer gevarieerd, dus iedereen kan een eigen route samenstellen met de muziek die bij hem of haar past. Bij de route hoort ook een programmaboekje dat verkrijgbaar is in de deelnemende kerken en op allerlei andere plaatsen als bibliotheek en gemeentehuis. Het is ook integraal te vinden op de website.
Ruitenberg: „Het is de combinatie die de Fietsroute zo aantrekkelijk maakt: je fietst een stukje door een vreselijk mooi landschap. Dan kom je bij zo’n middeleeuws kerkje dat historie ademt en daar wordt dan ook nog eens heel mooie muziek in gespeeld. Kan je je nu een mooiere invulling van je zondagmiddag bedenken!?” Odinga vult aan: „Eigenlijk is het een dubbel cultureel erfgoed. De kerken, maar ook de routes! Die meanderende wegen die je overal naar toe leiden, waar je zelfs soms nog even moet zoeken, het is prachtig. En dan komt de muziek er ook nog eens bij. En ook dat is cultureel erfgoed.” En Ruitenberg besluit: „Het is dit jaar opnieuw gelukt, mede dankzij de sponsoren, om al dat moois gratis toegankelijk te maken voor de bezoekers. Kortom, een middagje genieten!”
Nadere informatie is te vinden op www.muzikalefietsroute.nl