Eeuwenoude steen na jaren weer terug in kerk Oldenzijl

Teun Juk presenteerde zijn langverwachte nieuwe boek De Nicolaaskerk van Oldenzijl en Reint Wobbes vertelde over graven en grafcultuur, één en ander omlijst door orgelspel van Eddy Mul.

Maar de middag begon heel bijzonder, namelijk met het aanbieden van een eeuwenoude steen uit 1505. Deze steen is in de negentiende eeuw, op onverklaarbare wijze, waarschijnlijk vanuit de Nicolaaskerk terecht gekomen op de Oldenzijlster boerderij van de familie Bierling. De steen raakte in het vergeetboekje maar werd na vele jaren onverwacht weer terug gevonden op de zolder van de stookhut. Niemand wist waar hij precies vandaan kwam en wat de betekenis er van was. De steen verdween in een doos om op gezette tijden weer op te duiken. Navraag links en rechts leverde niet echt iets op, maar duidelijk werd wel dat de steen heel bijzonder was, dus werd hij zorgvuldig bewaard. Toen de familie zag hoeveel positieve activiteiten er sinds een tijd zijn in en om de kerk viel voor hen het kwartje: als de steen, zoals de vermoedens zijn, bij de geschiedenis van de Oldenzijlster kerk hoort, dan zou de steen daar naartoe terug moeten komen.
En zo gebeurde het. De steen werd door Fritia Folkerts-Bierling overhandigd aan Marien Bügel, die hem namens de Stichting Nicolaaskerk in ontvangst nam. Klik hier als u haar toespraak wilt nalezen.

In de aansluitende lezing vertelde Teun Juk dat de steen mogelijk onderdeel is geweest van de doxaal die, gelet op de bouwsporen, in die tijd in de kerk aanwezig was. Na vele omzwervingen en 4 generaties later kwam de steen terug in de kerk van Oldenzijl. Aan het einde van zijn lezing overhandigde Teun het eerste exemplaar van het boek aan Janneke Klinkhamer, dochter van koster Klinkhamer. Koster Klinkhamer weet enorm veel van de Nicolaaskerk en zijn kennis vormt een belangrijke bijdrage aan het boek. Hij kon echter zelf niet aanwezig zijn om het boek te ontvangen.

Na de pauze vertelde Reint Wobbes over grafteksten, grafsymbolen, maar ook over de gewoonten rondom en de geschiedenis van graven en begraven worden. Samengevat verhalen rondom de zo genoemde "rijke stinkerds" in de kerk(graven). Zijn verhaal kunt u hier nalezen.

 

terug naar overzicht